Bireysel Süpervizyon

Ruh sağlığı alanında çalışmakta olan uzmanların danışmanlık becerilerini geliştirebilmeleri için 4 temel nokta olduğu düşünülmektedir. Bunlar eğitim süreçlerini tamamlamak, literatürü okumak, kendi terapi sürecinden geçmek ve süpervizyon almaktır.

Süpervizyon, terapi süreci yürüten terapistlerin vakalarının daha farklı ve geniş bir bakış açısıyla görece daha tecrübeli bir terapistle etkileşimli bir süreçte ele alınmasıdır. Süpervizyonlar video kayıtları, ses kayıtları veya terapistin sözlü anlatımı üzerinden olmak üzere üç şekilde yapılabilmektedir.

Süpervizyonlarda iki ana nokta üzerinde durulmaktadır. Bunlardan ilki süreci yürütülmekte olan vakanın vaka formülasyonunun doğru yapılabilmesi için ayrıntılı biçimde değerlendirilmesidir. Bu değerlendirme vakanın demografik bilgileri, mevcut güçlüklerinin neler olduğu, terapi sürecinden beklentileri, yakınlarıyla ilişkilerinin nasıl olduğu, neden şimdi destek almak için geldiği, yaşamındaki belirgin temaların neler olduğu vb. birçok soru üzerinden ayrıntılandırılarak yapılmaktadır. İkinci nokta ise terapistin karşı aktarım duygularının incelenmesidir. Özellikle psikodinamik yönelimli süpervizyonlarda ilgili vakanın formüle edilmesinin yanı sıra terapistin karşı aktarımlarının analiz edilmesi de oldukça büyük önem taşımaktadır. Zira dinamik yönelimli çalışan terapistler özellikle karşı aktarım duygularının yoğun olduğu danışanlarla çalışırken çeşitli güçlükler yaşayabilmektedir.

Süpervizyonlarda amaç terapistin hatalarını tespit etmekten ziyade, güçlü yanlarının vurgulanması, danışan-terapist ilişkisinin terapötik sürece olan etkisi ve terapistin zorlanmakta olduğu noktaların değerlendirilmesidir. Süpervizyonlar benzer mesleki tecrübeye sahip terapistlerin kendi aralarında “akran süpervizyonu” olarak adlandırılan bir destek süreci olarak da yürütülebilmektedir. Bununla birlikte zaman zaman birçok terapistin görece kendisinden daha tecrübeli bir terapist/süpervizör desteğine ihtiyaç duyduğu da bilinmektedir. Süpervizyon desteği almak yalnızca danışmanlık süreçleri açısından değil aynı zamanda terapistlerin kendi iç dünyalarına ve karşı aktarımlarının yoğunlaştığı noktalara bakabilmeleri açısından da kıymetlidir.  

Grup Süpervizyonu

Grup süpervizyonlarında benzer biçimde bireysel süpervizyon süreçlerinde olduğu gibi vaka sunumları yapılmakta fakat bireysel süpervizyonlardan farklı olarak süreç bir grup dinamiği içerisinde yürütülmektedir. Grup süpervizyonlarında sunulan vakaların grup dinamiği içerisinde ele alınabilmesi ve paralel süreç adı verilen aktarım-karşı aktarım dinamiklerinin değerlendirilebilmesi açısından işlevsel bulunmaktadır. Paralel süreç danışan ve terapist arasında yaşanan aktarımların terapistlerin vaka sunumları sırasında hem bireysel hem grup süpervizyonlarında yeniden ortaya çıktığına işaret eden bir kavramdır. Danışan ve terapist arasında bilinçdışı süreçlerle ortaya çıkan aktarım-karşı aktarım dinamikleri, benzer biçimde süpervizyon süreçlerine de yansıyabilmektedir.

Vakaların formülasyonlarının doğru yapılabilmesi kadar aktarım karşı aktarım süreçlerinin de hassasiyetle ele alınabilmesi süpervizyon süreçlerinin en temel noktalarındandır. Özellikle paralel süreçlerin süpervizyonlarda fark edilebilmesi ve bunlar hakkında içtenlikle konuşabilmek, belki de psikoterapi süreçlerinde konuşulması güçleşen konuları grup süpervizyonlarında ele alabilmek psikoterapi süreçlerinde yaşanan tıkanmaların önünü açabilmektedir. Yalnızca vaka sunan grup üyesinin değil de tüm grup üyelerinin aktif biçimde süpervizyon sürecine katkı sağladığı, vakalara dair duygularını ve kanaatlerini paylaştığı grup süpervizyonları terapistler için ufuk açıcı olabilmektedir.

Grup süpervizyonlarının bireysel süpervizyonlardan farklılaşabildiği bir nokta da henüz danışan görmeyen ruh sağlığı çalışanlarının da grup süpervizyonlarına katılarak diğer terapistlerin vakaları üzerinden tecrübe edinebilmeleridir. Aktif dinleyiciler olarak henüz vaka görmeyen ve bu noktada adım atmakta çekinen danışmanlar için hem teorik bilgi hem formülasyon hem de vaka tecrübesi anlamında oldukça faydalı süreçler yürütülebilmektedir.